Blogger Layouts

Tuesday, February 11, 2014

Spageti Bolognese

Susah masak spageti dirumah? Takpe. Takpe. Aida ada cara yang mudah.

BAHAN-BAHAN
1 paket spageti (direbus sehingga lembut)
5 batang sosej
5 biji cendawan (dihiris)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
4 biji tomato (dikisar)
3 sudu besar cili kisar
1 cawan sos tomato
Setengah cawan air
1 sudu teh daun basil (optional)
1 sudu teh serbuk lada hitam (optional)
Garam secukup rasa

CARA-CARA
1. Panaskan minyak. Kemudian,  tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan air, kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tomato dan tomato yang telah dikisar dan kacau rata.
4. Masukkan sosej, tomato, cendawan, lada hitam, daun basil dan garam.
5. Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak.
6. Angkat dan tuangkan di atas spageti.

Dah siap! Senangkan? Lepas ni, dah boleh masak spageti bologneae dengan mudahnya. Selamat mencuba!!! (^_^)/

No comments:

Post a Comment